+
 

ΕΙΣΟΔΟΣ ΜΕΛΩΝ


Ξεχάσατε τον κωδικό σας;
Τευχος 1 | Ανοιξη 2006 PDF Εκτύπωση E-mail

Θεματική ενότητα τεύχους: Μουσική και Άλλες Τέχνες στην Εκπαίδευση

mspv_12006.jpg
 
 
 
 

 


 

Κατεβάστε ολόκληρο το τεύχος ελεύθερα

Περιεχόμενα

Χαιρετισμός Προέδρου ΕΕΜΑΠΕ
Μαρία Αργυρίου

Σε πρώτη σελίδα [Editorial]
Ζωή Διονυσίου

Η διδασκαλία της μουσικής στη μέση εκπαίδευση: Ένας απολογισμός
Μάρκος Δραγούμης

Σε πρώτο πρόσωπο:

Συνέντευξη από τον Μάρκο Δραγούμη
Ζωή Διονυσίου

Μορφολογική μέθοδος διδασκαλίας του ελληνικού παραδοσιακού χορού: Το παράδειγμα των ποντιακών χορών
Βασιλική Τυροβολά & Μαρία Κουτσούμπα

Γιορτές και Έθιμα της Άνοιξης
Ελένη Τσούτσια-Λουλάκη

Μουσική και μουσειακή αγωγή: Ένα αρχαιολογικό - εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τη θέση της μουσικής και του χορού στην αρχαία Δήλο
Ζώζη Παπαδοπούλου

Η μουσική εικονογραφία και η χρήση της στη μουσική αγωγή
Σοφία Αγγελίδου

Διδακτική του θεάτρου: Σχολές, μέθοδοι, τεχνικές, τάσειςκαι η αξιοποίησή τους ως εκπαιδευτικό εργαλείο
Τζωρτζίνα Κακουδάκη

Ένα παραμύθι σε διαθεματική κλίμακα
Πόλυ Βασιλάκη

Ψηφιακός Πολιτισμός: Αναζητήσεις, προτάσεις, ιδέες
Παναγιώτης Καμπύλης

Πνευσίκρουστοι σωλήνες και χαρτόφωνο: Μία γνωριμία με τις μουσικές «αναστοχαστικές» κατασκευές
Δημήτρης Σαρρής

Σε πρώτη ανάγνωση Μουσικές Βιταμίνες: Στοιχεία Μουσικής Ιατρικές - Μουσικής Ψυχολογίας (Ηλίας Σακαλάκ)
Μαίη Κοκκίδου

Ο Λιόντας: Ένα Ταξίδι σε Ήχους, Τραγούδια, Μουσικές Παλιών Επαγγελμάτων (Νάνσυ Τουμπαράκη)
Ελένη Τσούτσια-Λουλάκη

Σε πρώτη ακρόαση Φιντάνι, Φιντανάκι (Θεοφάνης Σουλακέλλης - ΚΑΛΜΕ)
Μαρία Βαρβαρίγου

 

Ανταποκρίσεις

International Summer Course: Music and Dance Education - Orff-Schulwerk
(Salzburg 9-15 Ιουλίου 2005)

Ολυμπία Αγαλιανού

Writing an Opera: Δημιουργώντας μία Όπερα με τα Παιδιά,
Χρυσή Παρπαρά

Διδακτικές Προσεγγίσεις στο Μάθημα της Μουσικής στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση
(Σέρρες, 24-25 Φεβρουαρίου 2006)

Σοφία Αγγελίδου

«Μουσικοί από τα Θρανία» - Από τις παρουσιάσεις νέων Σερραίων Μουσικών του Ορφέα Σερρών
(Σέρρες, 25 Φεβρουαρίου 2006)

Ζωή Διονυσίου

Ανακοινώσεις για επόμενα συνέδρια, ημερίδες, ομιλίες

 


Βιογραφικά Συγγραφέων

Σοφία Αγγελίδου

 

Η Σοφία Αγγελίδου είναι απόφοιτη του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του ΑΠΘ και στην Διπλωματική της εργασία ασχολήθηκε με την Μουσική Εικονογραφία με επιβλέπουσα την καθηγήτρια Αλεξάνδρα Γουλάκη-Βουτυρά. Παρακολούθησε μαθήματα μουσικολογίας και διεύθυνσης χορωδίας στην Μουσική Ακαδημία Pantso Bladigerov της Σόφιας. Ανήκει στην ερευνητική ομάδα του αρχείου Μουσικής Εικονογραφίας του ΑΠΘ και στην ομάδα του Πολιτιστικού Ιδρύματος του Ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς για την επανέκθεση του Μουσείου Ελληνικών Μουσικών Οργάνων. Από το 2003 εργάζεται ως μουσικός στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση ενώ είναι και διευθύντρια χορωδιών. Έχει δημοσιεύσει άρθρα σε μουσικοπαιδαγωγικά και μουσικολογικά περιοδικά. Είναι Πρόεδρος του Συλλόγου Αποφοίτων του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του ΑΠΘ και μέλος του ΔΣ της Ελληνικής Ένωσης για την Μουσική Εκπαίδευση (ΕΕΜΕ). Μιλάει Αγγλικά, Ιταλικά και Βουλγάρικα. Σήμερα είναι φοιτήτρια επί διδακτορικό στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο με επιβλέποντα τον καθηγητή Χάρη Ξανθουδάκη, καθώς επίσης και στο προπτυχιακό τμήμα του ΕΑΠ στον τομέα του Ελληνικού Πολιτισμού.

 

Μαρία Αργυρίου

Η Μαρία Αργυρίου υπηρετεί στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση κατά την τελευταία δωδεκαετία ως μουσικός. Είναι πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πατρών με ειδίκευση στον Ελληνικό Πολιτισμό. Από το 2004 είναι αποσπασμένη στη θέση της υπευθύνου Αγωγής Υγείας ΠΕ Πειραιά με έντονη δραστηριότητα στο χώρο των Καινοτόμων Δράσεων. Είναι Πρόεδρος του Διεθνούς Εργαστηρίου Για Τη Μουσική Εκπαίδευση και Έρευνα (International culture federation 21st Century) καθώς και Πρόεδρος της Ένωσης Εκπ/κών Μουσικής Αγωγής Πρ. Εκπαίδευσης (ΕΕΜΑΠΕ). Έχει την ευθύνη και την επιμέλεια των παιδαγωγικών εκδόσεων της ΕΕΜΑΠΕ καθώς και περιοδικών εκδόσεων προγραμμάτων τοπικής και εθνικής εμβέλειας για την εκπαίδευση, τον πολιτισμό και την υγεία. Συμμετέχει σε συνέδρια και συμπόσια στην Ελλάδα και το εξωτερικό, καθώς και σε ερευνητικά προγράμματα παρουσιάζοντας ποικίλο συγγραφικό έργο. Είναι υποψήφια διδάκτωρ του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου.

 

Πόλυ Βασιλάκη

Η Πόλυ Βασιλάκη γεννήθηκε στη Χίο. Σπούδασε Παιδαγωγικά στην Αθήνα και στη Γαλλία και ειδικεύθηκε στην Ψυχοπαιδαγωγική των Μύθων. Με την παιδική λογοτεχνία ασχολήθηκε από το 1997 όταν εκδόθηκε το πρώτο της βιβλίο "Ο γίγαντας Πανσές κι η Φεγγαρένια", το οποίο τιμήθηκε με έπαινο από τον Κύκλο του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου. Το 2002 το παραμύθι της "Η λίμη με τα κοιμισμένα νερά" μπήκε στον κατάλογο του Bordano της Ιταλίας. Εκτός από τη συγγραφή βιβλίων για παιδιά, η Πόλυ Βασιλάκη ασχολείται με μεταφράσεις και αρθρογραφία σε περιοδικά. Ζει και εργάζεται ως δασκάλα στην Αθήνα.

 

Ζωή Διονυσίου

Η Ζωή Διονυσίου είναι Λέκτορας Μουσικής Παιδαγωγικής στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου. Σπούδασε Παιδαγωγική (Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών, ΑΠΘ) και Μουσική (Πιάνο, Ανώτερα Θεωρητικά και Βυζαντινή Εκκλησιαστική Μουσική). Έχει Μεταπτυχιακό (MA) και Διδακτορικό Δίπλωμα (PhD) στη Μουσική Παιδαγωγική από το Institute of Education του Πανεπιστημίου του Λονδίνου. Δημοσιεύσεις της περιλαμβάνουν έρευνες στον χώρο της μουσικής παιδαγωγικής σχετικά με τη διδασκαλία της ελληνικής παραδοσιακής μουσικής, τα Μουσικά Σχολεία της Ελλάδας, την επίδραση της παγκοσμιοποίησης στην ελληνική μουσική και μουσική εκπαίδευση, την εκμάθηση της μουσικής σε χώρους εντός και εκτός του σχολικού χώρου και άλλα. Έχει διδάξει στην προσχολική και πρωτοβάθμια εκπαίδευση στη Μεγάλη Βρετανία και σε σεμινάρια Μουσικής Παιδαγωγικής στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

 

Μάρκος Δραγούμης

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1934. Το 1956 εγκατέλειψε τα Νομικά υπέρ του πιάνου. Σπούδασε ανώτερα θεωρητικά στο Ελληνικό Ωδείο, με τον συνθέτη Ι.Α.  Παπαϊωάννου. Μελέτησε βυζαντινή μουσική με τον Ι. Μαργαζιώτη και τον Σίμωνα Καρά. Το 1961 κέρδισε υποτροφία για μεταπτυχιακές σπουδές Μουσικολογίας στο Πανεπιστήμιο Lincoln της Οξφόρδης. Το 1964 διορίστηκε καθηγητής μουσικής του Κολεγίου Αθηνών. Από το 1970 διδάσκει Γενική Ιστορία της Μουσικής στο Ωδείο Αθηνών. Από το 1975 είναι υπεύθυνος του Μουσικού Λαογραφικού Αρχείου του Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών. Έχει συμμετάσχει σε διεθνή μουσικολογικά συνέδρια . Στις 30/12/1991 η Ακαδημία Αθηνών του απένειμε βραβείο για την εν γένει προσφορά του στη μουσική ζωή του τόπου. Έχει δημοσιεύσει τα βιβλία : «45 τραγούδια του τόπου μας» (1977), «85 Δημοτικές Μελωδίες από τα κατάλοιπα του Νικόλαου Φαρδύ» (1991), «Η μουσική παράδοση της Ζακυνθινής Εκκλησίας» (2000). Μετέφρασε την Ιστορία της Δυτικής Μουσικής που κυκλοφόρησε  το 1994 από τις εκδόσεις Gutenberg. Έχει τυπώσει τρεις ποιητικές συλλογές. Το συνθετικό του έργο περιλαμβάνει τρεις κύκλους τραγουδιών σε στίχους Νάνου Βαλαωρίτη, Ανδρέα Εμπειρίκου και Βασίλη Μοσκόβη, καθώς και σκηνική μουσική για τις τραγωδίες του Σοφοκλή Αίας και Φιλοκτήτης.

 

Τζωρτζίνα Κακουδάκη

Γεννήθηκε το 1971. Προπτυχιακές και μεταπτυχιακές σπουδές στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών  και  υποψήφια διδάκτωρ στο ίδιο τμήμα. Έχει κάνει σπουδές υποκριτικής στο 3ετές εργαστήρι του θεάτρου Στοά και σπουδές υποκριτικής και πρακτικής εφαρμογής σε πλήθος σεμιναρίων. Υπεύθυνη της Βιβλιοθήκης και του Αρχείου του Εθνικού Θεάτρου (1997- 2004). Έχει παίξει στο θέατρο και τον κινηματογράφο. Από το 2003 διδάσκει το μάθημα «Διδακτική του Θεάτρου. Θεωρία και Πρακτική» στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών Πάτρας. Από το 2005 διδάσκει ιστορία του θεάτρου στην Δραματική Σχολή του θεάτρου Εμπρός- Εργαστήριο, θεατρικό παιχνίδι σε ΙΕΚ και στο εργαστήριο ελευθέρων σπουδών Μαιρηβή. Συνεργάζεται ως δραματολόγος σε ομάδες θεάτρου και χορού. Μέλος της επιτροπής πανελλήνιων αγώνων θεάτρου του Υπουργείου Παιδείας. Κείμενά της έχουν εκδοθεί σε θεατρικά περιοδικά, πρακτικά συνεδρίων και θεατρικές εκδόσεις.

 

Παναγιώτης Καμπύλης

 

Ο Παναγιώτης Καμπύλης γεννήθηκε στο Άστρος Κυνουρίας το 1967. Σπούδασε παιδαγωγικά στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Αθηνών και μουσική (πτυχίο Ωδικής) στο Απολλώνιο Ωδείο. Έχει μετεκπαιδευτεί, στο Μαράσλειο Διδασκαλείο Αθηνών, στη γενική αγωγή, και υπηρετεί από το 1994 στη δημόσια εκπαίδευση. Από το 1994 έχει κάνει πλήθος εισηγήσεων σε Π.Ε.Κ., Ι.Ε.Κ., Διδασκαλεία, ημερίδες, σεμινάρια και συνέδρια (ελληνικά, ευρωπαϊκά και διεθνή). Έχει γράψει μαζί με τον κ. Ι. Σπετσιώτη τα βιβλία «Το εργαστήρι της μουσικής» και «Η αόρατη ορχήστρα συνοδεύει τα τραγούδια μας» που έχουν εκδοθεί από τα Ελληνικά Γράμματα, (2000 και 2002). Αρθρογραφεί σε επιστημονικά περιοδικά και είναι μέλος της συντακτικής ομάδας του επιστημονικού περιοδικού της ΕΕΜΑΠΕ «Μουσική σε πρώτη βαθμίδα». Από το 2000 είναι μόνιμος συνεργάτης στο παιδαγωγικό περιοδικό Παράθυρο στην Εκπαίδευση. Από τον Οκτώβριο του 2005 είναι υποψήφιος διδάκτορας στο πανεπιστήμιο Jyvaskyla της Φιλανδίας με υποτροφία του Ι.Κ.Υ. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν την κατασκευή αυτοσχέδιων μουσικών οργάνων, την παιδαγωγική διάσταση των Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνιών και τη δημιουργικότητα στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση.

 

Μαρία Κουτσούμπα

Η Μαρία Ι. Κουτσούμπα είναι Λέκτορας στο Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (ΤΕΦΑΑ) του Πανεπιστημίου Αθηνών. Πτυχιούχος του ΤΕΦΑΑ Πανεπιστημίου Αθηνών (1989), MA στις Σπουδές Χορού από το University of Surrey, UK (1991), διδακτορικό στην Εθνοχορολογία από το University of London (1997), με υποτροφία του Ιδρύματος «Α. Σ. Ωνάσης» και μεταπτυχιακό τίτλο στην Ανοικτή και εξ Αποστάσεως Εκπαίδευση από το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο (1999). Παράλληλα, έχει ειδικευτεί στο σύστημα σημειογραφίας κίνησης και χορού του Laban στο Labanotation Institute της Αγγλίας. Έχει εργαστεί τρία χρόνια σε διαπολιτισμικό σχολείο και είναι Σύμβουλος-Καθηγήτρια στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο στο αντικείμενο της Ελληνικής Μουσικής και Χορού. Συμμετείχε σε πολλά συνέδρια και συμπόσια στην Ελλάδα και το εξωτερικό, καθώς και σε ερευνητικά προγράμματα και παρουσιάζει ποικίλο συγγραφικό έργο. Τα ενδιαφέροντά της εστιάζονται στην εθνοχορολογία και εθνογραφία του χορού και γενικότερα στις ανθρωπιστικές-κοινωνικές επιστήμες και το χορό, τη σημειογραφία του χορού, αλλά και σε θέματα εκπαιδευτικών καινοτομιών.

 

Δημήτρης Σαρρής

Ο Δημήτρης Σαρρής είναι καθηγητής μουσικής με διδακτικό έργο στην πρωτοβάθμια (μουσική γενικής παιδείας), τριτοβάθμια (μουσική, ήχος, πολιτισμός, τεχνολογία) και ωδειακή (λαϊκή, παραδοσιακή μουσική, ανώτερα θεωρητικά) εκπαίδευση καθώς και σε προγράμματα πολιτισμικής αγωγής και σεμιναριακής επιμόρφωσης  σε μουσικούς και πολιτισμικούς φορείς. Πραγματοποίησε σπουδές ανωτέρων θεωρητικών μουσικής, παρακολούθησε μαθήματα λαϊκής και παραδοσιακής μουσικής (έγχορδα και κρουστά), ρυθμολογίας και κρουστών, ηλεκτρικής και τζαζ κιθάρας, βυζαντινής μουσικής, κλασσικού και παραδοσιακού βιολιού, από δασκάλους με σημαντικό καλλιτεχνικό και ερευνητικό έργο. Σπούδασε στο Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων του ΤΕΙ Αθήνας και στο Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου, πτυχιακά και μεταπτυχιακά. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα, στα πλαίσια του Εργαστηρίου Τεχνολογίας και Πολιτισμού του Τμήματος Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής στο ΤΕΙ Ηπείρου, όπου είναι υπεύθυνος ανάπτυξης, στρέφονται στα ιδιόφωνα ηχογόνα σώματα και τις εφαρμογές τους στην εκπαιδευτική τεχνολογία μέσα από την διαμόρφωση μιας «ηχητικής αγωγής».

 

Ελένη Τσούτσια-Λουλάκη

 

Η Ελένη Τσούτσια - Λουλάκη είναι Μουσικοπαιδαγωγός. Σπούδασε Ανώτερα Θεωρητικά και πιάνο στο Εθνικό Ωρδείο, καλαμένια φλογέρα στοη Ελληνική Συντεχνία Φλογεροπαικτών και φλάουτο με ράμφος στο Ωδείο Kodaly. Παρακολούθησε για δύο χρόνια (1989-1991) Μουσικοκινητική και Ρυθμική Αγωγή στα Συστήματα Orff-Dalcroze στη Σχολή Μωραΐτη. Επίση σπούδασε στο Τμήμα Επαγελματικής Μετεκπαίδευσης στη Διεύθυησνη Χορωδίας και στο Μουσικοπαιδαγωγικό Σύστημα Kodaly (1998-2002), και αποφοίτησε από το Ωδείο Kodaly. Σπούδασε δημοσιογραφία στη Σχολή Δημοσιογραφίας "Όμηρος" (1981-1984) και παρακολούθησε όλο τον κύκλο (1981-1984) των θεωρητικών μαθημάτων στη σχολή Εθνικού Θεάτρου. Ήταν αρχισυντάκτρια του θεατρικού περιοδικού "Εκκύκλημα" (1983-1985). Είναι διευθυντικό μέλος της συντακτικής επιτροπής του περιοδικού "Ρυθμοί". Είναι επίσης μέλος της συντακτικής επιτροπής του περιοδικού "Μουσική σε Πρώτη Βαθμίδα". Είναι γραμματέας του Δ.Σ. της Ελληνικής Συντεχνίας Φλογέρας από καλάμι. Δίδαξε φλάουτο με ράμφος και θεωρία της μουσικής σε Ωδεία και Σχολεία (Σχολή Ματέυ, Σχολή Μ. Αιδονόπουλου, Μουσικό Γυμνάσιο Ιλίου). Διδάσκει φλάουτο με ράμφος και τα μαθήματα της μουσικής προπαιδείας και προθεωρίας στο Ωδείο Koday και στο Ωδείο Tiegerman. Το βιβλίο της "Παίζω μουσική, οι παιχνιδιάτορες της φλογέρας" κυκκλοφορεί από τις εκδόσεις Νικολαΐδη.

 

Βασιλική Τυροβολά

Η Βασιλική Κ. Τυροβολά είναι Επίκουρος Καθηγήτρια στο Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει βασικό πτυχίο στη Φυσική Αγωγή. Μεταπτυχιακές σπουδές στο Τμήμα Φιλολογίας στον Τομέα Εθνομουσικολογίας-Θεατρολογίας της Φιλοσοφικής σχολής του Παν/μίου Κρήτης και διδακτορικό δίπλωμα στη Χορολογία από το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Παν/μίου Αθηνών. Έχει εργασθεί πάρα πολλά χρόνια σε όλες τις βαθμίδες της Εκπαίδευσης (Πρωτοβάθμια-Δευτεροβάθμια-Τριτοβάθμια) και είναι Σύμβουλος-Καθηγήτρια στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο στο αντικείμενο της Ελληνικής Μουσικής και Χορού. Τα ερευνητικά της πεδία αφορούν στη δομική-μορφολογική και τυπολογική προσέγγιση του Ελληνικού χορού, στην  Ανάλυση και Κριτική του χορού, καθώς και στα πεδία της τελετουργίας-μαγείας και του συμβολισμού στα πλαίσια των ανθρωπιστικών-κοινωνικών επιστημών. Συμμετείχε σε πολλά συνέδρια και συμπόσια και έχει διδάξει σε ποικίλα Σεμινάρια. Είναι μέλος επιστημονικών Εταιρειών στην Ελλάδα και το εξωτερικό και έχει γράψει ποικίλα άρθρα σχετικά με τον Ελληνικό χορό σε επιστημονικά περιοδικά. Παράλληλα, συμμετείχε σε ερευνητικά προγράμματα και έχει γράψει τρεις μονογραφίες.   

 
Επόμ. >