+
 

ΕΙΣΟΔΟΣ ΜΕΛΩΝ


Ξεχάσατε τον κωδικό σας;
Τευχος 4 | Φθινοπωρο 2007 PDF Εκτύπωση E-mail

Θεματική ενότητα τεύχους: Εκπαιδευτικά Προγράμματα και Πολιτικές Πολιτισμού
(β αφιέρωμα)

vol4_2007.jpg

Περιεχόμενα

Σημείωμα της σύνταξης

Άρθρα

Ίδρυση της Ακαδημίας των Τεχνών: Αφορμή για κάποιες σκέψεις στο χώρο της μουσικής εκπαίδευσης
Βασίλης Μητρόπουλος

Πολιτιστικοί πργανισμοί και εκπαίδευση
Μαρία Κουρή

Εθνο-εκπαιδευτές: Όταν η εθνομουσικολογία συναντά τη μουσική εκπαίδευση
Βασιλική Συρακούλη

Μουσική και τεχνολογία: Δύο έννοιες ασυμβίβαστες;
Έφη Μακροπούλου

Μεθοδολογία για μία παιδαγωγική με κέντρο το μαθητή και τις παραστατικές τέχνες
Μπέττυ Γιαννούλη

Ο ρόλος της Μεγάλης Μουσικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος «Λίλιαν Βουδούρη» στην εκπαιδευτική διαδικασία
Αλέξανδρος Χαρκιολάκης & Ειρήνη Κρίκη

Θεσμοί πολιτισμού και εκπαιδευτικά προγράμματα (β΄μέρος)
Μαρία Αργυρίου

Παίζοντας με το μύθο και τη μουσική στην Αρχαία Ελλάδα
Σοφία Αγγελίδου & Ευδοξία Αγγελίδου

Η διαπολιτισμική εκπαίδευση μέσα από τη μουσική αγωγή: Σχέδιο εργασίας
Μαρία Αργυρίου & Μαρία Κουτσούμπα

Γύρω από το Δωδεκαήμερο των Χριστουγέννων
Ελένη Τσούτσια-Λουλάκη

Σε πρώτη ανάγνωση  

Το αστικό λαϊκό τραγούδι στην Ελλάδα του Μεσοπολέμου (Ε. Βούλγαρης & Β. Βανταράκης)
Δημήτρης Σαρρής

Αρχείο Παναγιώτη Σέργη. Η Συμβολή του Παναγιώτη Σέργη στην Πολιτιστική Ανάπτυξη και τη Διαμόρφωση της Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Κυπριακής Δημοκρατίας (επιμ. Λένια Σέργη)
Μαρία Αργυρίου

H Παρέα του Άη Βασίλη. Χριστουγεννιάτικα δρώμενα για παιδιά (Νεφέλη Ατεσόγλου & Σλάβικ Αγγέλικα)
Ελένη Τσούτσια-Λουλάκη

Σε πρώτη κυκλοφορία

Ο Μαγικός Ήχος της Σιωπής (Μαρία Αργυρίου)
Ανδρέας Πριονάς

Μικρές ιστορίες με ήχους και κίνηση (Μαρία Κυνηγού-Φλάμπουρα)
Ανδρέας Πριονάς

Σε πρώτη προτίμηση  

Χριστουγεννιάτικες επιλογές
Ελένη Τσούτσια-Λουλάκη

Ανταποκρίσεις  

Επισκόπηση του επιμορφωτικού σεμιναρίου Δια Βίου Μάθηση: Εκπαίδευση Εκπαιδευτικών Μουσικής Αγωγής, Αύγουστος 2007
Δημήτρης Σαρρής

Μουσική παιδεία και αναζήτηση πολιτισμικής ταυτότητας,
Ελληνική Ένωση για τη Μουσική Εκπαίδευση (Ε.Ε.Μ.Ε.),
Ιούνιος 2007

Ευδοξία Αγγελίδου

Μουσικοπαιδαγωγικά νέα και ανακοινώσεις
Γιώργος Τσίρης, Μαρία Αργυρίου


Βιογραφικά Συγγραφέων

 

Ευδοξία Αγγελίδου

Η Ευδοξία Αγγελίδου είναι απόφοιτη του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Παρακολούθησε επίσης το Τμήμα Μουσικολογίας και Μουσικής Παιδαγωγικής στη Μουσική Ακαδημία Pantso Vladigerov της Σόφιας (Βουλγαρία), όπου πήρε μαθήματα διεύθυνσης χορωδίας, ενώ στο πλαίσιο των σπουδών της φοίτησε ακόμη στο Τμήμα Μουσικολογίας του Freie Universität του Βερολίνου (Γερμανία). Στη διπλωματική της εργασία ασχολήθηκε με τον μύθο του Προμηθέα στην ιστορία της ευρωπαϊκής μουσικής. Η διδακτορική της διατριβή, στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο, αφορά στη σχέση του μύθου και της μουσικής. Από το 2005 διδάσκει μουσική στην πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια και μετα-δευτεροβάθμια εκπαίδευση και είναι διευθύντρια χορωδίας. Μιλάει αγγλικά, βουλγάρικα και γερμανικά. Έχει λάβει μέρος σε πολλά σεμινάρια, στα γνωστικά αντικείμενα της Μουσικής Παιδαγωγικής, της Μουσικοθεραπείας, της Μουσικής Σημειολογίας, της Διεύθυνσης Χορωδίας και της Μουσικολογίας. Άρθρα της έχουν δημοσιευτεί σε ελληνικά και διεθνή μουσικοπαιδαγωγικά και μουσικολογικά περιοδικά.

 

 

Σοφία Αγγελίδου

 

Η Σοφία Αγγελίδου είναι απόφοιτη του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του ΑΠΘ και στην Διπλωματική της εργασία ασχολήθηκε με την Μουσική Εικονογραφία με επιβλέπουσα την καθηγήτρια Αλεξάνδρα Γουλάκη-Βουτυρά. Παρακολούθησε μαθήματα μουσικολογίας και διεύθυνσης χορωδίας στην Μουσική Ακαδημία Pantso Bladigerov της Σόφιας. Ανήκει στην ερευνητική ομάδα του αρχείου Μουσικής Εικονογραφίας του ΑΠΘ και στην ομάδα του Πολιτιστικού Ιδρύματος του Ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς για την επανέκθεση του Μουσείου Ελληνικών Μουσικών Οργάνων. Από το 2003 εργάζεται ως μουσικός στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση ενώ είναι και διευθύντρια χορωδιών. Έχει δημοσιεύσει άρθρα σε μουσικοπαιδαγωγικά και μουσικολογικά περιοδικά. Είναι Πρόεδρος του Συλλόγου Αποφοίτων του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του ΑΠΘ και μέλος του ΔΣ της Ελληνικής Ένωσης για την Μουσική Εκπαίδευση (ΕΕΜΕ). Μιλάει Αγγλικά, Ιταλικά και Βουλγάρικα. Σήμερα είναι φοιτήτρια επί διδακτορικό στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο με επιβλέποντα τον καθηγητή Χάρη Ξανθουδάκη, καθώς επίσης και στο προπτυχιακό τμήμα του ΕΑΠ στον τομέα του Ελληνικού Πολιτισμού.

 

 

Μαρία Αργυρίου

 

Η Μαρία Αργυρίου υπηρετεί στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση κατά την τελευταία δωδεκαετία ως μουσικός. Είναι πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πατρών με ειδίκευση στον Ελληνικό Πολιτισμό. Από το 2004 είναι αποσπασμένη στη θέση της υπευθύνου Αγωγής Υγείας ΠΕ Πειραιά με έντονη δραστηριότητα στο χώρο των Καινοτόμων Δράσεων. Είναι Πρόεδρος του Διεθνούς Εργαστηρίου Για Τη Μουσική Εκπαίδευση και Έρευνα (International culture federation 21st Century) καθώς και Πρόεδρος της Ένωσης Εκπ/κών Μουσικής Αγωγής Πρ. Εκπαίδευσης (ΕΕΜΑΠΕ). Έχει την ευθύνη και την επιμέλεια των παιδαγωγικών εκδόσεων της ΕΕΜΑΠΕ καθώς και περιοδικών εκδόσεων προγραμμάτων τοπικής και εθνικής εμβέλειας για την εκπαίδευση, τον πολιτισμό και την υγεία. Συμμετέχει σε συνέδρια και συμπόσια στην Ελλάδα και το εξωτερικό, καθώς και σε ερευνητικά προγράμματα παρουσιάζοντας ποικίλο συγγραφικό έργο. Είναι υποψήφια διδάκτωρ του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου.

 

Μαρία Κουρή 

Η Μαρία Κουρή είναι αριστούχος και πρωτεύσασα απόφοιτος του Τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού, Πάντειο Πανεπιστήμιο. Μεταπτυχιακές σπουδές (MAs) Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Πολιτικής και Διαχείρισης στο Πανεπιστήμιο Warwick Αγγλίας. Διδάκτωρ Φιλοσοφικής Πανεπιστημίου Βιέννης, Τμήμα Επιστημών Θεάτρου, Κινηματογράφου και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, με επίκεντρο έρευνας πολιτιστική διαχείριση και ανάπτυξη κοινού σε μη κερδοσκοπικούς πολιτιστικούς οργανισμούς. Επαγγελματικά έχει συνεργαστεί με: τη Λαϊκή Όπερα Βιέννης, το Θέατρο Μαριονέτας Schonbrunn, το Φεστιβάλ Οπερέτας Κάτω Αυστρίας, το Warwick Arts Society, το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών κ.ά., σε τομείς διοίκησης (μάρκετινγκ, τύπος, εκδόσεις κ.ά.) και παραγωγής (βοηθός σκηνοθέτη, οδηγός σκηνής, βοηθός παραγωγής). Διδάσκει μαθήματα πολιτιστικής διαχείρισης και επικοινωνίας, οργάνωσης και διοίκησης, και προβολής της πολιτισμικής κληρονομιάς με νέες τεχνολογίες στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και στο ΤΕΙ Ηπείρου. Αριστούχος διπλωματούχος Πιάνου Εθνικού Ωδείου Αθηνών. Υπότροφος του ΙΚΥ (1997, 1998, 1999), του Συλλόγου "Οι Φίλοι της Μουσικής"’, του Συλλόγου "Ρίχαρντ Βάγκνερ" και της Ιαπωνικής Πρεσβείας Αυστρίας.

 

Μαρία Κουτσούμπα 

Η Μαρία Ι. Κουτσούμπα είναι Λέκτορας στο Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (Τ.Ε.Φ.Α.Α.) του Πανεπιστημίου Αθηνών. Πτυχιούχος του ΤΕΦΑΑ Πανεπιστημίου Αθηνών (1989), MA στις Σπουδές Χορού από το University of Surrey, UK (1991), διδακτορικό στην Εθνοχορολογία από το University of London (1997), με υποτροφία του Ιδρύματος «Α. Σ. Ωνάσης» και μεταπτυχιακό τίτλο στην Ανοικτή και εξ Αποστάσεως Εκπαίδευση από το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο (1999). Παράλληλα, έχει ειδικευτεί στο σύστημα σημειογραφίας κίνησης και χορού του Laban στο Labanotation Institute της Αγγλίας. Έχει εργαστεί τρία χρόνια σε διαπολιτισμικό σχολείο και ως Σύμβουλος-Καθηγήτρια στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο στα αντικείμενα της Ανοικτής και εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης και της Ελληνικής Μουσικής και Χορού. Συμμετείχε σε πολλά συνέδρια και συμπόσια στην Ελλάδα και το εξωτερικό, καθώς και σε ερευνητικά προγράμματα και παρουσιάζει ποικίλο συγγραφικό έργο. Τα ενδιαφέροντά της εστιάζονται στην εθνοχορολογία και εθνογραφία του χορού και γενικότερα στις ανθρωπιστικές-κοινωνικές επιστήμες και το χορό, τη σημειογραφία του χορού, αλλά και σε θέματα εκπαιδευτικών καινοτομιών.

 

 

Έφη Μακροπούλου

 

Η Έφη Μακροπούλου είναι πτυχιούχος του τμήματος Ιστορίας-Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών. Με μουσικές σπουδές στο πιάνο (πτυχίο και δίπλωμα πιάνου) και στα θεωρητικά (πτυχίο ειδικού αρμονίας) ακολούθησε ως υπότροφος του Ι.Κ.Υ. μεταπτυχιακές σπουδές στον τομέα της μουσικής παιδαγωγικής στο Πανεπιστήμιο Reading της Αγγλίας. Από το 1997 εργάζεται στην ιδιωτική εκπαίδευση όπου διδάσκει πιάνο, μουσική και μουσικοκινητική αγωγή σε παιδιά προσχολικής και πρώτης σχολικής ηλικίας και έχει ανεβάσει πολλές παιδικές μουσικοθεατρικές παραστάσεις. Παράλληλα εργάζεται ως ερευνήτρια στο τμήμα έρευνας και ανάπτυξης της Ελληνογερμανικής Αγωγής όπου έχει αναλάβει τα ευρωπαϊκά προγράμματα του τμήματος που σχετίζονται με τη μουσική εκπαίδευση. Έχει συμμετάσχει ως εισηγήτρια σε διαλέξεις και εργαστήρια σε ελληνικά και διεθνή μουσικοπαιδαγωγικά συνέδρια. Άρθρα της έχουν δημοσιευτεί σε μουσικοπαιδαγωγικά περιοδικά ενώ στο εμπόριο κυκλοφορούν τα βιβλία της Mουσική, το πιο συναρπαστικό παιχνίδι (εκδ. Fagotto, 2001) και Τραγουδώντας λέξεις: από τη θεωρία στην …τάξη (εκδ. Fagotto, 2005).

 

Βασίλης Μητρόπουλος

Ο Βασίλης Μητρόπουλος γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Πάτρα. Άρχισε τις μουσικές του σπουδές στο ακορντεόν, και στη συνέχεια σπούδασε πιάνο, ανώτερα θεωρητικά και σύνθεση. Παράλληλα σπούδασε jazz πιάνο και jazz ενορχήστρωση  με τη δια αλληλογραφίας μέθοδο μαθημάτων του «Βerklee College of Music».   Αποφοίτησε ως αριστούχος από το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών τον Ιούνιο του 2005 και σήμερα είναι υποψήφιος διδάκτωρ στον τομέα της ενορχήστρωσης και της αισθητικής της μουσικής στο ίδιο Τμήμα. Έχει παρακολουθήσει πλήθος σεμιναρίων για την πιανιστική ερμηνεία και εκτέλεση, καθώς και για θεωρητικά ζητήματα και έχει συμμετάσχει ως πιανίστας σε σχήματα jazz, latin και έντεχνης ελληνικής μουσικής, και ως μπάσος σε διάφορα χορωδιακά σχήματα. Έχει εργαστεί ως καθηγητής μουσικής σε Ωδεία (ανώτερα θεωρητικά και πιάνο), καθώς και  ως μπάσος στην Εθνική Λυρική Σκηνή. Ο Βασίλης Μητρόπουλος υπήρξε πρόεδρος του συλλόγου αποφοίτων του Τμήματος Μουσικών Σπουδών Αθήνας και είναι μέλος των ακόλουθων επιστημονικών ενώσεων: Ένωση Εκπαιδευτικών Μουσικής Αγωγής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (ΕΕΜΑΠΕ), Πανελλήνιο Δίκτυο για το θέατρο στην εκπαίδευση, Ελληνική Ένωση για τη Μουσική Εκπαίδευση (ΕΕΜΕ), Μουσείο Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων (ΜΕΛΜΟΚΕ).

 

Ανδρέας Πριονάς


Ο Ανδρέας  Πριονάς είναι Πτυχιούχος Τμήματος Μουσικών Σπουδών της  Σχολής  Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Διπλωματούχος δεξιοτεχνίας πιάνου με τον Νικόλα Αστρινίδη, τελειόφοιτος του βασικού Μουσικοπαιδαγωγικού  κύκλου σπουδών KODALY και έχει παρακολουθήσει το μονοετές κύκλο  εργαστηρίου μουσικοθεραπείας  της Ντόρας Ψαλτοπούλου. Εργάζεται από το 1996-σήμερα ως  Μόνιμος Εκπαιδευτικός Μουσικής Αγωγής (Π.Ε. 16) στην Εκπαιδευτική Περιφέρεια  Νίκαιας-Πειραιά. Το 2009 ήταν μέλος της ομάδας αξιολογητών  του Π.Ι. για τα  διδακτικά εγχειρίδια Μουσικής Αγωγής  Α΄και Β΄ Δημοτικού.Από το 1999-σήμερα Διευθύνει την Παιδικής Χορωδίας και Ορχήστρας ORFF στο Ωδείο Χ.Α.Ν. Νίκαιας και από το 2004-σήμερα είναι Μόνιμος συνοδός πιάνου και  καλλιτεχνικός συνεργάτης στα χορωδιακά σύνολα της Ανδρικής Χορωδίας Νίκαιας. Είναι Γεν. Γραμματέας της Ένωσης Εκπαιδευτικών Μουσικής Αγωγής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (ΕΕΜΑΠΕ), Μέλος της Ελληνικής  Ένωσης για τη Μουσική Εκπαίδευση.(ΕΕΜΕ),  Μέλος της Συντακτικής Επιτροπής της ΕΕΜΑΠΕ για το επιστημονικό περιοδικό Μουσική Σε Πρώτη Βαθμίδα.και χρημάτισε Μέλος Διοικητικού Συμβουλίου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Νίκαιας 2006-2008. Συμμετείχε σε οργανωτικές  επιτροπές Μουσικοπαιδαγωγικών συνεδρίων της ΕΕΜΑΠΕ.(2005,2007,2009) Προσυνεδριακών συναντήσεων (2006), συμποσίου(2007).

 

 

Δημήτρης Σαρρής

 

Ο Δημήτρης Σαρρής σπούδασε Μουσική, Διοίκηση Επιχειρήσεων (BA), Επικοινωνία και ΜΜΕ (BA), Πολιτιστική Πολιτική, Διοίκηση και Επικοινωνία (MA) και εκπονεί, ως υπότροφος του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών, διατριβή για την Πολιτισμική Διάσταση του Ήχου στην Εκπαίδευση, στο Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι εκπαιδευτικός μουσικής στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση στο Ειδικό Σχολείο ΕΛΕΠΑΠ Αγρινίου, υπεύθυνος Επιστημονικής Επικοινωνίας της Ένωσης Εκπαιδευτικών Μουσικής Αγωγής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και συνεργάζεται με αντικείμενο τη Μουσική, με το Πολιτιστικό Εργαστήριο του Τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου Αθηνών. Από το 2003 δίδαξε στην τριτοβάθμια τεχνολογική και ανώτατη εκπαίδευση εστιάζοντας τις έρευνές του σε αντικείμενα Μουσικής, Τεχνολογίας και Πολιτισμού. Με τη διεπιστημονική προσέγγιση των αντικειμένων αυτών, μελέτησε συγκεκριμένες εφαρμογές για εκπαιδευτική αξιοποίηση, για την διδακτική της Μουσικής (όπως: ορχήστρες ηχογόνων σωμάτων, Ρυθμοκινητική, αυτοσχέδια οργανοκατασκευή, διερεύνηση ηχοτοπίων) της Τεχνολογίας (όπως: ο «ψηφιακός άβακας», εκπαιδευτικά ψηφιακά μουσεία, αναστοχασμός στην πληροφορική εκπαίδευση) και του Πολιτισμού (όπως: Κόμικς και Εκπαίδευση, Μουσειακή Κουλτούρα και Εκπαίδευση). Την πορεία της έρευνας αυτής παρουσίασε με ανακοινώσεις, εργαστήρια και δημοσιεύσεις, όπως αυτά καταγράφονται στην προσωπική του εργοσελίδα (domatio.gr). Έχει διοργανώσει συναυλίες με σπουδαστικές και επαγγελματικές ορχήστρες. Με την ομάδα μεταήχων - metasound group project (metasound.gr) έχει δημιουργήσει τα παραστατικά έργα «ConcertoPedia» και «Edulations», με μουσική δημιουργημένη από αυτοσχέδια όργανα, ηχογόνα σώματα, περιβαλλοντικούς ήχους και ηχητικές εγκαταστάσεις.

 

 

Βασιλική Συρακούλη

 

Η Βασιλική Συρακούλη Γεννήθηκε στην Αθήνα. Aποφοίτησε με άριστα και βραβείο από το τμήμα Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών όπου περατώνει τη διδακτορική της διατριβή στον κλάδο της αστικής εθνομουσικολογίας υπό την επίβλεψη του Παύλου Κάβουρα. Είναι διπλωματούχος πιάνου του Εθνικού Ωδείου, στο οποίο επίσης σπούδασε ανώτερα θεωρητικά. Υπήρξε μαθήτρια του βιολονίστα και μαέστρου Βύρωνα Κολάση και του percussionista Αντρέα Παππά. Εργάστηκε ως ερευνήτρια-εθνομουσικολόγος στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών για τα γεωγραφικά διαμερίσματα της Θράκης και της Ανατολικής Μακεδονίας, έπειτα για την ψηφιοποίηση αρχείων ελληνικής μουσικής και υπήρξε μέλος της διακρατικής συνεργασίας Ελλάδος-Σερβίας στον τομέα της πολιτιστικής κληρονομιάς με επικεφαλής την Αικατερίνη Ρωμανού. Συνεργάζεται με πολιτιστικά ιδρύματα, κέντρα, ινστιτούτα και φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης και ασχολείται με τη δημιουργία και εφαρμογή εκπαιδευτικών προγραμμάτων. Έχει λάβει υποτροφίες από το Ι.Κ.Υ, το κληροδότημα Παπαδάκη, το Εθνικό Ωδείο, το Ίδρυμα «Προποντίς», το πρόγραμμα Sylff κ.α. Συνεργάζεται επίσης με διεθνείς εκδόσεις και οργανισμούς ως συγγραφέας και κριτής.

 

Γιώργος Τσίρης

Ο Γιώργος Τσίρης είναι ειδικός παιδαγωγός, απόφοιτος του Παιδαγωγικού Τμήματος Ειδικής Αγωγής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Κατά τη διάρκεια των σπουδών του συμμετείχε σε διεθνή προγράμματα ακαδημαϊκών ανταλλαγών: University of Orebro (Department of Education) / Sweden ως υπότροφος του προγράμματος ERASMUS και University of Wisconsin-Oshkosh ( College of Education and Human Services) / USA. Επίσης, είναι κάτοχος διπλώματος Κλασσικών Κρουστών, Grade 5 στο Electone και πτυχίου Aνώτερων Θεωρητικών. Έχει αναλάβει τη μουσική επιμέλεια και συνοδεία θεατρικών έργων, ενώ συνεργάζεται με διάφορα μουσικά σχήματα ως πιανίστας / keyboardist και κρουστός. Έχει εργαστεί ως ειδικός παιδαγωγός στον χώρο της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και είναι μέλος της συντακτικής ομάδας του επιστημονικού περιοδικού «Μουσική σε Πρώτη Βαθμίδα». Α πό τον Σεπτέμβριο 2007 σπουδάζει μουσικοθεραπεία στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα του Nordoff- Robbins Music Therapy Centre, London.


 

Ελένη Τσούτσια-Λουλάκη

 

Η Ελένη Τσούτσια - Λουλάκη είναι Μουσικοπαιδαγωγός. Σπούδασε Ανώτερα Θεωρητικά και πιάνο στο Εθνικό Ωρδείο, καλαμένια φλογέρα στοη Ελληνική Συντεχνία Φλογεροπαικτών και φλάουτο με ράμφος στο Ωδείο Kodaly. Παρακολούθησε για δύο χρόνια (1989-1991) Μουσικοκινητική και Ρυθμική Αγωγή στα Συστήματα Orff-Dalcroze στη Σχολή Μωραΐτη. Επίση σπούδασε στο Τμήμα Επαγελματικής Μετεκπαίδευσης στη Διεύθυνση Χορωδίας και στο Μουσικοπαιδαγωγικό Σύστημα Kodaly (1998-2002), και αποφοίτησε από το Ωδείο Kodaly. Σπούδασε δημοσιογραφία στη Σχολή Δημοσιογραφίας "Όμηρος" (1981-1984) και παρακολούθησε όλο τον κύκλο (1981-1984) των θεωρητικών μαθημάτων στη σχολή Εθνικο΄θ Θεάτρου. Ήταν αρχισυντάκτρια του θεατρικού περιοδικού "Εκκύκλημα" (1983-1985). Είναι διευθυντικό μέλος της συντακτικής επιτροπής του περιοδικού "Ρυθμοί". Είναι επίσης μέλος της συντακτικής επιτροπής του περιοδικού "Μουσική σε Πρώτη Βαθμίδα". Είναι γραμματέας του Δ.Σ. της Ελληνικής Συντεχνίας Φλογέρας από καλάμι. Δίδαξε φλάουτο με ράμφος και θεωρία της μουσικής σε Ωδεία και Σχολεία (Σχολή Ματέυ, Σχολή Μ. Αιδονόπουλου, Μουσικό Γυμνάσιο Ιλίου). Διδάσκει φλάουτο με ράμφος και τα μαθήματα της μουσικής προπαιδείας και προθεωρίας στο Ωδείο Koday και στο Ωδείο Tiegerman. Το βιβλίο της "Παίζω μουσική, οι παιχνιδιάτορες της φλογέρας" κυκκλοφορεί από τις εκδόσεις Νικολαΐδη.

 

Αλέξανδρος Χαρκιολάκης

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1977. Σπούδασε στο Πρότυπο Πειραματικό Ωδείο και στο Ελληνικό Ωδείο, απ' όπου αποφοίτησε με πτυχία Αρμονίας και Αντίστιξης. Κατόπιν, σπούδασε στο Πανεπιστήμιο του Sheffield, απ' όπου αποφοίτησε με Bachelor in Music και Master in Music στη μουσικολογία και τη διεύθυνση ορχήστρας. Διετέλεσε αρχιμουσικός της University of Sheffield Students Symphony Orchestra και βοηθός αρχιμουσικού στην Sheffield Youth Orchestra, ενώ έχει διευθύνει όλα τα ορχηστρικά σύνολα του Πανεπιστημίου του Sheffield. Πρόσφατα, διηύθυνε την Ορχήστρα Δωματίου του Δημοτικού Ωδείου Πατρών. Εργάζεται στη Μεγάλη Μουσική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος «Λίλιαν Βουδούρη» ως μουσικολόγος, ενώ είναι υποψήφιος διδάκτορας του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου.

 

 
< Προηγ.   Επόμ. >