+
 

ΕΙΣΟΔΟΣ ΜΕΛΩΝ






Ξεχάσατε τον κωδικό σας;
Τευχος 5 & 6 | Ανοιξη - Φθινοπωρο 2008 PDF Εκτύπωση E-mail

Θεματική ενότητα τεύχους: Τα Νέα Διδακτικά Πακέτα για το Μάθημα της Μουσικής στο Πλαίσιο του Νέου Αναλυτικού Προγράμματος για τη Μουσική (Α.Π.Σ.) και του Διαθεματικού Ενιαίου Πλαισίου Προγραμμάτων Σπουδών (Δ.Ε.Π.Π.Σ.)

vol5-6_2008.jpg

Περιεχόμενα

Σημείωμα της σύνταξης

Άρθρα

Τα νέα βιβλία της μουσικής στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση
Βασίλης Μητρόπουλος

Nέα θεσμικά πλαίσια στη σύγχρονη ελληνική εκπαιδευτική πραγματικότητα της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης
Ανδρέας Πριονάς

Το δίλημμα της διαθεματικότητας στη διδασκαλία της μουσικής
Σμαράγδα Χρυσοστόμου

Ο εκπαιδευτικός Μουσικής Αγωγής στα νέα προγράμματα σπουδών: Δυναμικές και ανασχέσεις
Μαρία Αργυρίου

Τα προγράμματα των σχολών εκπαίδευσης των εκπαιδευτικών για την διδασκαλία του μαθήματος της μουσικής αγωγής
Γιάννης Σταύρου

Η μουσικοκινητική αγωγή στο αναλυτικό πρόγραμμα σπουδών της φυσικής αγωγής
Ολυμπία Αγαλιανού

Η λογοτεχνία για παιδιά στη σχολική τάξη: Ζητήματα θεωρίας και διδακτικής
Δημήτρης Πολίτης

Αποσαφηνίζοντας τον όρο δημιουργικότητα στο πλαίσιο της πρώτης βαθμίδας της Εκπαίδευσης
Παναγιώτης Καμπύλης

Δημιουργικότητα: Προς μία διευρυμένη θεώρηση της σχέσης της με τη μουσική και την υγεία
Γιώργος Τσίρης

Χώρος και υλικοτεχνική υποδομή για τη σχολική μουσική εκπαίδευση
Βασιλική Ζεπάτου

Αξιολόγηση του εκπαιδευτικού με portfolio: Μία προσέγγιση σύμφωνη με τη φιλοσοφία και την πολυπλοκότητα του εκπαιδευτικού έργου
Χρίστος Δούκας, Αριάδνη Αναστασοπούλου & Χαρίκλεια Χαλά

Η Αλίκη στη χώρα των Μ.Μ.Ε.: Μία διερεύνηση της αγωγής των μέσων σε χώρες της Ευρώπης
Αναστάσιος Ασβεστάς

Παρουσιάσεις εκπαιδευτικού υλικού και διδακτικής μεθοδολογίας Παρουσίαση του λογισμικού «Εμμέλεια» για τη πρωτοβάθμια εκπαίδευση
Παναγιώτης Βελιανίτης

Το εκπαιδευτικό υλικό του προγράμματος Μελίνα Μένης Θεοδωρίδης Πολιτιστικά προγράμματα με έμφαση στη μουσική
Κωνσταντίνος Πατσαντζόπουλος

«Κάθε τραγούδι και μια ιστορία» - Η αξιοποίηση της παραδοσιακής μουσικής στην εκπαίδευση
Ελένη Τσούτσια Λουλάκη

Σε πρώτη ανάγνωση

Η τεχνική εναρμόνισης της μελωδίας (Μητρόπουλος, Β.)
Δημήτρης Σαρρής

Θεωρία της Μουσικής, Σολφέζ, Καλλιέργεια Ακουστικών Ικανοτήτων (Κίτσιου, Χ.)
Βασίλης Μητρόπουλος

Σε πρώτη ακρόαση

Ο κυρ Βοριάς …και άλλα τραγούδια για παιδιά (Σαμίου, Δ.)
Ελένη Τσούτσια-Λουλάκη

Ανταποκρίσεις

Ο «λόγος» για τον ήχο: Πραγματοποιήθηκε το Πρώτο Συνέδριο για την Ακουστική Οικολογία στην Ελλάδα
30/11-1/12/2007, Ιόνιο Πανεπιστήμιο, Κέρκυρα
Δημήτρης Σαρρής

Σύγχρονες τάσεις και δυναμικές της σχολικής ψυχολογίας στην Εκπαίδευση και στη Μουσική Παιδαγωγική
Συμπόσιο με τη Διεθνή συμμετοχή του Institute of Education, University of London, 11- 12 Απριλίου 2008, Πειραιάς
Μαρία Αργυρίου

Multiculturalisms and art research, School of Arts
29-30 August 2008, University of Turku, Finland
Μαρία Αργυρίου

Musical Development and Learning, Second European Conference on De¬velopmental Psychology of Music
10th-12th September 2008, Roehampton University, London
Παναγιώτης Καμπύλης

Μουσικοπαιδαγωγικά νέα και ανακοινώσεις


Βιογραφικά Συγγραφέων

 

Ολυμπία Αγαλιανού

H Ολυμπία Αγαλιανού είναι πτυχιούχος του ΤΕΦΑΑ Αθήνας, με ειδικότητα «Ελληνικοί Παραδοσιακοί Χοροί». Υποψήφια διδάκτωρ στο Φ.Π.Ψ. (ΕΚΠΑ). Πτυχιούχος Αρμονίας, απόφοιτος της «Διετούς Μεταπτυχιακής Επιμόρφωσης Μουσικοκινητικής Αγωγής C. Orff», τελειόφοιτος χοροθεραπέυτρια. Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια 420 ωρών στο Orff Institute (Univesitat Mozarteum) και σεμινάρια χορού και θεάτρου στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Έχει μαθητεύσει κοντά στους Μόσχο και Διακογιώργη (σαντούρι) και τους Κλαπάκη και Γευγελή (παραδοσιακά κρουστά). Έχει διδάξει σε προγράμματα των Πανεπιστημίων Dortmund και Bohum Γερμανίας, σε ΠΕΚ και άλλα επιμορφωτικά προγράμματα εκπαιδευτικών. Έχει συνεργασθεί ως χορογράφος με το ΔΗΠΕΘΕ Λαμίας, και τις καλλιτεχνικές εταιρίες «ΣΠΙΖΑ», «ΑΙΩΡΙΑ» και «Θεατρικές μορφές του κόσμου». Από το 1994 ως το 2001 ήταν υπεύθυνη της σχολής μουσικής προπαιδείας του Δημοτικού Ωδείου Λαμίας. Συμμετείχε στην συγγραφική ομάδα των βιβλίων Φυσικής Αγωγής Α΄, Β΄, Γ΄, Δ΄, Δημοτικού με βάση το ΔΕΠΠΣ και τα ΑΠΣ (2003) . Συνεργάζεται με σχολές χορού και ωδεία. Είναι διορισμένη στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση και αποσπασμένη στο ΤΕΦΑΑ Αθήνας.

 

Αριάδνη Αναστασοπούλου

Η Αριάδνη Αναστασοπούλου είναι πτυχιούχος του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών. Σπούδασε πιάνο και θεωρητικά στο Ελληνικό Ωδείο. Από το 1999 εργάζεται στη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση ως μουσικός. Είναι μεταπτυχιακή φοιτήτρια στο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Θεωρία, Πράξη και Αξιολόγηση του Εκπαιδευτικού Έργου» (Κατεύθυνση: Εκπαιδευτική Αξιολόγηση) του τμήματος Φ.Π.Ψ. της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

 

Μαρία Αργυρίου

Η Μαρία Αργυρίου υπηρετεί στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση κατά την τελευταία δωδεκαετία ως μουσικός. Είναι πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πατρών με ειδίκευση στον Ελληνικό Πολιτισμό. Από το 2004 είναι αποσπασμένη στη θέση της υπευθύνου Αγωγής Υγείας ΠΕ Πειραιά με έντονη δραστηριότητα στο χώρο των Καινοτόμων Δράσεων. Είναι Πρόεδρος του Διεθνούς Εργαστηρίου Για Τη Μουσική Εκπαίδευση και Έρευνα (International culture federation 21st Century) καθώς και Πρόεδρος της Ένωσης Εκπ/κών Μουσικής Αγωγής Πρ. Εκπαίδευσης (ΕΕΜΑΠΕ). Έχει την ευθύνη και την επιμέλεια των παιδαγωγικών εκδόσεων της ΕΕΜΑΠΕ καθώς και περιοδικών εκδόσεων προγραμμάτων τοπικής και εθνικής εμβέλειας για την εκπαίδευση, τον πολιτισμό και την υγεία. Συμμετέχει σε συνέδρια και συμπόσια στην Ελλάδα και το εξωτερικό, καθώς και σε ερευνητικά προγράμματα παρουσιάζοντας ποικίλο συγγραφικό έργο. Είναι υποψήφια διδάκτωρ του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου.

 

Αναστάσιος Ασβεστάς

Ο Αναστάσιος Ασβεστάς εργάζεται από το 1988 ως δάσκαλος, και συγκεκριμένα, από το 1996, βρίσκεται σε σχολικές μονάδες ειδικής αγωγής. Έχει μετεκπαίδευση στο τμήμα Ειδικής Αγωγής στο Μαράσλειο Διδασκαλείο Δημοτικής Εκπαίδευσης στην Αθήνα, μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στη Συμβουλευτική και στον Επαγγελματικό Προσανατολισμό στο Τμήμα Φιλοσοφίας- Παιδαγωγικής- Φιλοσοφίας της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών και είναι υποψήφιος διδάκτωρ του ίδιου τμήματος. Έχει εκπονήσει προγράμματα αγωγής υγείας και έχει κάνει δημοσιεύσεις και εισηγήσεις σε ελληνικά και διεθνή συνέδρια με θέματα σχετικά με την ειδική αγωγή και τη συμβουλευτική. Έχει συνεργαστεί με τα Π.Ε.Κ., το Α.Π.Θ. και το Π.Ι. σε προγράμματα ως επιμορφωτής και ως ειδικός συμβουλευτικής. Συνεργάστηκε με το Ινστιτούτο Kulturing του Βερολίνου στα ευρωπαϊκά προγράμματα Media Education Across The Curicullum και SpeechBubbles και ως επιμορφωτής στο Socrates Course με θέμα «Βίντεο και Επικοινωνία». Το πρόγραμμα αγωγής στα Μ.Μ.Ε. που έχει εκπονήσει έχει παρουσιαστεί με τη  μορφή εργαστηρίου σε Διεθνές Συνέδριο και έχει μεταδοθεί ζωντανά από το Open Channel κατά το 3ο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Αγωγής στα Μ.Μ.Ε. στο Βερολίνο.

 

 Παναγιώτης Βελιανίτης

Σπούδασε σύνθεση και ηλεκτρακουστική μουσική με τους Θ. Αντωνίου, Στ. Βασιλειάδη και Χ. Ξανθουδάκη. Παράλληλα σπούδασε Οικονομικά και Στατιστική ως ειδίκευση στην Α.Σ.Ο.Ε.Ε. Από το 1986 συμμετέχει ως συνθέτης με έργα πολύτεχνα, ηλεκτρονικά, μικτά (για όργανα και ηλεκτρονικά μέσα) σε διοργανώσεις συναυλιών σύγχρονης μουσικής όπως στο Φεστιβάλ «Πάνεμος» στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού, Δημήτρια, ξενόγλωσσα Ινστιτούτα (Γκαίτε, Γαλλικό Ινστιτούτο), φεστιβάλ πολύτεχνης έκφρασης στο θέατρο «Αιξωνή», στις γκαλερί σύγχρονης τέχνης Ι. Τούντα και Εύμαρος, στις συναυλιακές εκδηλώσεις του συλλόγου συνθετών ηλεκτρακουστικής μουσικής στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο, στο Πολυτεχνείο σε συνεργασία με την Α.Σ.Κ.Τ., στο Πανεπιστήμιο Αθηνών στα πλαίσια της Παγκόσμιας Ολυμπιάδας Πληροφορικής, στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Δελφών, στις Παγκόσμιες Ημέρες Μουσικής στη Bourge καθώς και σε πολλές πόλεις της Ελλάδας και του εξωτερικού. Συμμετείχε στο MusICA's Festival στο Λονδίνο με το έργο του «Λογιάς» ειδικά γραμμένο για τον τρομπονίστα - performer και συνθέτη J. Kenny και την πιανίστα Ι. Χαρατσάρη καθώς και στο Πανεπιστήμιο του Norwich. Ασχολήθηκε με την αυτοσχεδιαζόμενη μουσική σε συνεργασία με μουσικούς στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη (Περίπτερο Εναλλακτικής Μουσικής της Δ.Ε.Θ.) και συμμετείχε σε διάφορες δισκογραφικές παραγωγές. Έχει γράψει μουσική για πολλές θεατρικές παραστάσεις μεταξύ των οποίων οι: Αισχύλου «Πέρσες» - σκην. Θ. Τερζόπουλου, Αισχύλου «Επτά επί Θήβας» - σκην. Ν. Αρμάου, Ευριπίδη «Ηρακλής Μαινόμενος» - σκην. Θ. Τερζόπουλου, Ευριπίδη «Βάκχαι» - σκην. Θ. Τερζόπουλου (παραγωγή του Shauspielhaus του Düsseldorf), Ο. Ουάιλντ «Ο Εγωιστής Γίγαντας» - παραγωγή θιάσου «Οι Παραμυθούδες της Πόλης» κ.λ.π. Είναι μόνιμος συνεργάτης του Κέντρου Σύγχρονης Μουσικής Έρευνας (ΚΣΥΜΕ) και ειδικεύτηκε και δίδαξε σύνθεση στο σύστημα της Πολυαγωγίας (UPIC) του Γ. Ξενάκη καθώς και μουσικές εφαρμογές και επεξεργασία ήχου σε Η/Υ. Το 1996 εισηγήθηκε την ειδικότητα της Μουσικής Τεχνολογίας στον ΟΕΕΚ ως πρόγραμμα σπουδών στα ΙΕΚ. Συνεργάστηκε στην έκδοση των βιβλίων Μουσικής του ΟΕΔΒ και έγραψε το «Λεξικό Μουσικής» έκδοση «Πατάκης - Conceptum». Επιμελήθηκε την έκδοση του δίτομου έργου του Γ. Γ. Παπαϊωάννου: «Νίκος Σκαλκώτας μια προσπάθεια είσδυσης στο Μαγικό κόσμο της Δημιουργίας του» εκδ. Παπαγρηγορίου - Νάκα. Το 2004 συμμετείχε στη δημιουργία εκπαιδευτικού CD rom για τη μουσική στην Α' βάθμια εκπαίδευση στα πλαίσια συνεργασίας του ΚΣΥΜΕ με το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο. Από το 2003 διορίστηκε καθηγητής μουσικής στην Α' βάθμια εκπαίδευση.

 

Βασιλική Ζεπάτου

Καθηγήτρια Πιάνου στο Μουσικό Σχολείο Αλίμου. Είναι Διπλωματούχος Πιάνου του Ωδείου Αθηνών, Διπλωματούχος Πολιτικός Μηχανικός και υποψήφια διδάκτωρ του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Έχει εργαστεί ως καθηγήτρια και συνοδός πιάνου σε ωδεία, φεστιβάλ μουσικής κ.ά. Οι δραστηριότητές της περιλαμβάνουν: μέλος της συντακτικής επιτροπής του περιοδικού «Μουσικής Πράξις» (1995-1998), συμμετοχή στη συγγραφή του Ενιαίου Πλαισίου Προγράμματος Σπουδών Μουσικής Αγωγής και του Προγράμματος Σπουδών Μουσικής Αγωγής Α'/θμιας & Β'/θμιας Εκπ/σης ως μέλος, αντίστοιχα, της Θεματικής Επιτροπής και της Ομάδας Σύνταξης Προγραμμάτων Σπουδών του έργου Αισθητικής Αγωγής του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου (1997-2000), γραμματέας Συντονιστικής Επιτροπής Ομάδων Εργασίας Προγραμμάτων Σπουδών Μουσικών Σχολείων του Υ.Π.Ε.Π.Θ. (2000), συντονίστρια θεμάτων ανάπτυξης δικτύου τηλεδιδασκαλίας Μουσικών Σχολείων του Υ.Π.Ε.Π.Θ (2000-2002), μέλος Ομάδας Εργασίας του έργου επιμόρφωσης εκπαιδευτικών στις Τ.Π.Ε. του Υ.Π.Ε.Π.Θ./Κ.τ.Π (2001-2004), μέλος και contact person της Europäische Arbeitsgemeinschaft Schulmusik (Ευρωπαϊκή Ένωση για τη Μουσική στα Σχολεία) (2000-2004) και εισηγήτρια σε ημερίδες και συνέδρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

 

Μένης Θεοδωρίδης

Σκηνοθέτης ειδικευμένος στη χρήση των οπτικοακουστικών μέσων στην εκπαίδευση. Ως υπεύθυνος του εργαστηρίου οπτικοακουστικής έκφρασης στο πρόγραμμα «ΜΕΛΙΝΑ - Εκπαίδευση και Πολιτισμός» και ως μέλος της ΑΜΚΕ «Καρπός» (www.karposontheweb.org) έχει πάρει μέρος σε πολλά προγράμματα επιμόρφωσης εκπαιδευτικών, έχει συγγράψει εκπαιδευτικά έντυπα σχετικά με τον κινηματογράφο και έχει δημοσιεύσει άρθρα για διάφορα θέματα οπτικοακουστικής παιδείας και εκπαιδευτικής τεχνολογίας.

 

Παναγιώτης Καμπύλης

Ο Παναγιώτης Καμπύλης γεννήθηκε στο Άστρος Κυνουρίας το 1967. Σπούδασε παιδαγωγικά στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Αθηνών και μουσική (πτυχίο Ωδικής) στο Απολλώνιο Ωδείο. Έχει μετεκπαιδευτεί, στο Μαράσλειο Διδασκαλείο Αθηνών, στη γενική αγωγή, και υπηρετεί από το 1994 στη δημόσια εκπαίδευση. Από το 1994 έχει κάνει πλήθος εισηγήσεων σε Π.Ε.Κ., Ι.Ε.Κ., Διδασκαλεία, ημερίδες, σεμινάρια και συνέδρια (ελληνικά, ευρωπαϊκά και διεθνή). Έχει γράψει μαζί με τον κ. Ι. Σπετσιώτη τα βιβλία «Το εργαστήρι της μουσικής» και «Η αόρατη ορχήστρα συνοδεύει τα τραγούδια μας» που έχουν εκδοθεί από τα Ελληνικά Γράμματα, (2000 και 2002). Αρθρογραφεί σε επιστημονικά περιοδικά και είναι μέλος της συντακτικής ομάδας του επιστημονικού περιοδικού της ΕΕΜΑΠΕ «Μουσική σε πρώτη βαθμίδα». Από το 2000 είναι μόνιμος συνεργάτης στο παιδαγωγικό περιοδικό Παράθυρο στην Εκπαίδευση. Από τον Οκτώβριο του 2005 είναι υποψήφιος διδάκτορας στο πανεπιστήμιο Jyvaskyla της Φιλανδίας με υποτροφία του Ι.Κ.Υ. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν την κατασκευή αυτοσχέδιων μουσικών οργάνων, την παιδαγωγική διάσταση των Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνιών και τη δημιουργικότητα στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση.

 

 

Δημήτρης Πολίτης

Ο Δημήτρης Πολίτης είναι Λέκτορας στο Τ.Ε.Ε.Α.Π.Η. του Πανεπιστημίου Πατρών, όπου διδάσκει «Λογοτεχνία για Παιδιά», «Νεοελληνική Λογοτεχνία» (σε προπτυχιακό επίπεδο) και «Θεωρία Λογοτεχνίας» (σε μεταπτυχιακό επίπεδο). Είναι μέλος της συγγραφικής ομάδας του Ανθολογίου Λογοτεχνικών Κειμένων («Στο Σκολειό του Κόσμου...»), για την Γ΄-Δ΄ τάξη του Δημοτικού Σχολείου. Έχει πάρει μέρος στην έρευνα του Π.Τ.Δ.Ε. του Πανεπιστημίου Αθηνών (Γ.Γ.Ε.Τ.) για τη «Μελέτη, Διδασκαλία και Ανάδειξη της Ελληνικής Παιδικής Λογοτεχνίας» (1995-1998) και έχει διδάξει σε επιμορφωτικά προγράμματα των Π.Ε.Κ. Αθηνών, Πειραιά και Θεσσαλονίκης, καθώς και στο Πρόγραμμα: «Ακαδημαϊκή και Επαγγελματική Αναβάθμιση Εκπαιδευτικών Α/θμιας Εκπαίδευσης», του Π.Τ.Δ.Ε. του Παν/μίου Αθηνών.  Για τη διετία 2004-2006 εκπροσώπησε την ελληνική συμμετοχή στο διαπολιτισμικό-διαπανεπιστημιακό πρόγραμμα «Οnly Connect» (COMENIUS, 1997-2006) (εκτός από την Ελλάδα,  συμμετείχαν η Αγγλία, η Γαλλία, και η Ισπανία). Τα κύρια ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται στη Λογοτεχνία για Παιδιά και Νέους, στη Θεωρία και στη Διδασκαλία της Λογοτεχνίας. Γνωρίζει Αγγλικά και Γαλλικά.

 


Ανδρέας Πριονάς

Ο Ανδρέας  Πριονάς είναι Πτυχιούχος Τμήματος Μουσικών Σπουδών της  Σχολής  Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Διπλωματούχος δεξιοτεχνίας πιάνου με τον Νικόλα Αστρινίδη, τελειόφοιτος του βασικού Μουσικοπαιδαγωγικού  κύκλου σπουδών KODALY και έχει παρακολουθήσει το μονοετές κύκλο  εργαστηρίου μουσικοθεραπείας  της Ντόρας Ψαλτοπούλου. Εργάζεται από το 1996-σήμερα ως  Μόνιμος Εκπαιδευτικός Μουσικής Αγωγής (Π.Ε. 16) στην Εκπαιδευτική Περιφέρεια  Νίκαιας-Πειραιά. Το 2009 ήταν μέλος της ομάδας αξιολογητών  του Π.Ι. για τα  διδακτικά εγχειρίδια Μουσικής Αγωγής  Α΄και Β΄ Δημοτικού.Από το 1999-σήμερα Διευθύνει την Παιδικής Χορωδίας και Ορχήστρας ORFF στο Ωδείο Χ.Α.Ν. Νίκαιας και από το 2004-σήμερα είναι Μόνιμος συνοδός πιάνου και  καλλιτεχνικός συνεργάτης στα χορωδιακά σύνολα της Ανδρικής Χορωδίας Νίκαιας. Είναι Γεν. Γραμματέας της Ένωσης Εκπαιδευτικών Μουσικής Αγωγής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (ΕΕΜΑΠΕ), Μέλος της Ελληνικής  Ένωσης για τη Μουσική Εκπαίδευση.(ΕΕΜΕ),  Μέλος της Συντακτικής Επιτροπής της ΕΕΜΑΠΕ για το επιστημονικό περιοδικό Μουσική Σε Πρώτη Βαθμίδα.και χρημάτισε Μέλος Διοικητικού Συμβουλίου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Νίκαιας 2006-2008. Συμμετείχε σε οργανωτικές  επιτροπές Μουσικοπαιδαγωγικών συνεδρίων της ΕΕΜΑΠΕ.(2005,2007,2009) Προσυνεδριακών συναντήσεων (2006), συμποσίου(2007).

 

 

Δημήτρης Σαρρής

 

Ο Δημήτρης Σαρρής σπούδασε Μουσική, Διοίκηση Επιχειρήσεων (BA), Επικοινωνία και ΜΜΕ (BA), Πολιτιστική Πολιτική, Διοίκηση και Επικοινωνία (MA) και εκπονεί, ως υπότροφος του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών, διατριβή για την Πολιτισμική Διάσταση του Ήχου στην Εκπαίδευση, στο Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι εκπαιδευτικός μουσικής στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση στο Ειδικό Σχολείο ΕΛΕΠΑΠ Αγρινίου, υπεύθυνος Επιστημονικής Επικοινωνίας της Ένωσης Εκπαιδευτικών Μουσικής Αγωγής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και συνεργάζεται με αντικείμενο τη Μουσική, με το Πολιτιστικό Εργαστήριο του Τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου Αθηνών. Από το 2003 δίδαξε στην τριτοβάθμια τεχνολογική και ανώτατη εκπαίδευση εστιάζοντας τις έρευνές του σε αντικείμενα Μουσικής, Τεχνολογίας και Πολιτισμού. Με τη διεπιστημονική προσέγγιση των αντικειμένων αυτών, μελέτησε συγκεκριμένες εφαρμογές για εκπαιδευτική αξιοποίηση, για την διδακτική της Μουσικής (όπως: ορχήστρες ηχογόνων σωμάτων, Ρυθμοκινητική, αυτοσχέδια οργανοκατασκευή, διερεύνηση ηχοτοπίων) της Τεχνολογίας (όπως: ο «ψηφιακός άβακας», εκπαιδευτικά ψηφιακά μουσεία, αναστοχασμός στην πληροφορική εκπαίδευση) και του Πολιτισμού (όπως: Κόμικς και Εκπαίδευση, Μουσειακή Κουλτούρα και Εκπαίδευση). Την πορεία της έρευνας αυτής παρουσίασε με ανακοινώσεις, εργαστήρια και δημοσιεύσεις, όπως αυτά καταγράφονται στην προσωπική του εργοσελίδα (domatio.gr). Έχει διοργανώσει συναυλίες με σπουδαστικές και επαγγελματικές ορχήστρες. Με την ομάδα μεταήχων - metasound group project (metasound.gr) έχει δημιουργήσει τα παραστατικά έργα «ConcertoPedia» και «Edulations», με μουσική δημιουργημένη από αυτοσχέδια όργανα, ηχογόνα σώματα, περιβαλλοντικούς ήχους και ηχητικές εγκαταστάσεις.

 

Γιάννης Σταύρου

Ο Γιάννης Σταύρου είναι δάσκαλος με σπουδές βυζαντινής μουσικής, κιθάρας και θεωρητικών ευρωπαϊκής μουσικής. Στις σπουδές του συμπεριλαμβάνεται η διετής μετεκπαίδευση στην Ειδική Αγωγή (εκπαίδευση παιδιών με Ειδικές Ανάγκες). Επί σειρά ετών υπήρξε μουσικός παραγωγός ραδιοφώνου. Παράλληλα, ως μέλος συλλόγων και σωματείων έχει ασχοληθεί με την οργάνωση μουσικών και άλλων πολιτιστικών εκδηλώσεων. Είναι διδάκτορας του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου. Το θέμα της διατριβής του την οποία εκπόνησε με υποτροφία του Ι.Κ.Υ. είναι: Η ελληνική παραδοσιακή μουσική στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Διδάσκει μουσική σε Ειδικά Σχολεία των Ιωαννίνων καθώς επίσης και Μουσική Παιδαγωγική στο Τμήμα Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής του Τ.Ε.Ι. Ηπείρου. Το επιστημονικό του ενδιαφέρον εστιάζεται στην ιστορία του μαθήματος της Μουσικής στην εκπαίδευση, στα τραγούδια που διδάχτηκαν στα ελληνικά σχολεία από την ίδρυση του ελληνικού κράτους, καθώς και στα βιβλία που εκδόθηκαν αναφορικά με τη διδασκαλία της μουσικής στο Δημοτικό Σχολείο.

 

Γιώργος Τσίρης

Ο Γιώργος Τσίρης είναι ειδικός παιδαγωγός, απόφοιτος του Παιδαγωγικού Τμήματος Ειδικής Αγωγής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Κατά τη διάρκεια των σπουδών του συμμετείχε σε διεθνή προγράμματα ακαδημαϊκών ανταλλαγών: University of Orebro (Department of Education) / Sweden ως υπότροφος του προγράμματος ERASMUS και University of Wisconsin-Oshkosh ( College of Education and Human Services) / USA. Επίσης, είναι κάτοχος διπλώματος Κλασσικών Κρουστών, Grade 5 στο Electone και πτυχίου Aνώτερων Θεωρητικών. Έχει αναλάβει τη μουσική επιμέλεια και συνοδεία θεατρικών έργων, ενώ συνεργάζεται με διάφορα μουσικά σχήματα ως πιανίστας / keyboardist και κρουστός. Έχει εργαστεί ως ειδικός παιδαγωγός στον χώρο της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και είναι μέλος της συντακτικής ομάδας του επιστημονικού περιοδικού «Μουσική σε Πρώτη Βαθμίδα». Α πό τον Σεπτέμβριο 2007 σπουδάζει μουσικοθεραπεία στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα του Nordoff- Robbins Music Therapy Centre, London.

 

Ελένη Τσούτσια-Λουλάκη

 

Η Ελένη Τσούτσια - Λουλάκη είναι Μουσικοπαιδαγωγός. Σπούδασε Ανώτερα Θεωρητικά και πιάνο στο Εθνικό Ωρδείο, καλαμένια φλογέρα στοη Ελληνική Συντεχνία Φλογεροπαικτών και φλάουτο με ράμφος στο Ωδείο Kodaly. Παρακολούθησε για δύο χρόνια (1989-1991) Μουσικοκινητική και Ρυθμική Αγωγή στα Συστήματα Orff-Dalcroze στη Σχολή Μωραΐτη. Επίση σπούδασε στο Τμήμα Επαγελματικής Μετεκπαίδευσης στη Διεύθυησνη Χορωδίας και στο Μουσικοπαιδαγωγικό Σύστημα Kodaly (1998-2002), και αποφοίτησε από το Ωδείο Kodaly. Σπούδασε δημοσιογραφία στη Σχολή Δημοσιογραφίας "Όμηρος" (1981-1984) και παρακολούθησε όλο τον κύκλο (1981-1984) των θεωρητικών μαθημάτων στη σχολή Εθνικο΄θ Θεάτρου. Ήταν αρχισυντάκτρια του θεατρικού περιοδικού "Εκκύκλημα" (1983-1985). Είναι διευθυντικό μέλος της συντακτικής επιτροπής του περιοδικού "Ρυθμοί". Είναι επίσης μέλος της συντακτικής επιτροπής του περιοδικού "Μουσική σε Πρώτη Βαθμίδα". Είναι γραμματέας του Δ.Σ. της Ελληνικής Συντεχνίας Φλογέρας από καλάμι. Δίδαξε φλάουτο με ράμφος και θεωρία της μουσικής σε Ωδεία και Σχολεία (Σχολή Ματέυ, Σχολή Μ. Αιδονόπουλου, Μουσικό Γυμνάσιο Ιλίου). Διδάσκει φλάουτο με ράμφος και τα μαθήματα της μουσικής προπαιδείας και προθεωρίας στο Ωδείο Koday και στο Ωδείο Tiegerman. Το βιβλίο της "Παίζω μουσική, οι παιχνιδιάτορες της φλογέρας" κυκκλοφορεί από τις εκδόσεις Νικολαΐδη.

 

Χαρίκλεια Χαλά

Η Χαρίκλεια Χαλά είναι πτυχιούχος του Τμήματος Οικονομικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών καθώς και του Τμήματος Φιλοσοφίας - Παιδαγωγικής - Ψυχολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Από το 1998 εργάζεται στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση ως οικονομολόγος. Είναι μεταπτυχιακή φοιτήτρια στο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Θεωρία, Πράξη και Αξιολόγηση του Εκπαιδευτικού Έργου» (Κατεύθυνση: Εκπαιδευτική Αξιολόγηση) του τμήματος Φ.Π.Ψ. της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

 

Σμαράγδα Χρυσοστόμου

Η Σμαράγδα Χρυσοστόμου αποφοίτησε από το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης το 1993. Αναγορεύθηκε διδάκτωρ Μουσικής Παιδαγωγικής από το Πανεπιστήμιο του Reading της Μεγάλης Βρετανίας το 1997. Είναι κάτοχος πτυχίου και διπλώματος πιάνου από το Εθνικό Ωδείο Αθηνών. Τον Νοέμβριο του 2000 εξελέγη Λέκτορας Μουσικής Παιδαγωγίας και Διδακτικής του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τον Δεκέμβριο του 2005 εξελέγη στη βαθμίδα του Επίκουρου στο ίδιο γνωστικό αντικείμενο. Έχει διδακτική εμπειρία στην Ελλάδα και το εξωτερικό, σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης (Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης - Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης, University of Illionois at Urbana-Champaigne – Department of Curriculum and Instruction, Young Musicians Scholarship Scheme at Reading, Berkshire, σεμινάρια ΠΕΚ σε διαφορετικά μέρη της Ελληνικής επικράτειας, σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης –γενικά και μουσικά). Έχει δημοσιεύσει εργασίες της σε ελληνικά και ξενόγλωσσα επιστημονικά περιοδικά και έχει συμμετάσχει με ανακοινώσεις σε πολυάριθμα διεθνή συνέδρια, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Είναι μέλος της επιστημονικής επιτροπής στο επιστημονικό περιοδικό International Journal of Education and the Arts καθώς και στο υπό έκδοση Handbook of Research in Arts Education. Πρόσφατα (2006) κυκλοφόρησε το βιβλίου της με τίτλο «Η Μουσική στην Εκπαίδευση: το Δίλημμα της Διεπιστημονικότητα», από τις εκδόσεις Παπαγρηγορίου- Νάκας.

 

 
< Προηγ.   Επόμ. >